ls startende ondernemer is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen.
Door het schrijven van een ondernemingsplan vergroot u de kans van slagen van uw onderneming. Het is een handig hulpmiddel om uw plannen, ideeën en inzichten gestructureerd en overzichtelijk op papier te krijgen. Op deze manier zult u niet snel iets over het hoofd zien. Uw ondernemingsplan geeft u als startende ondernemer antwoord op vele belangrijke vragen. Bovendien is een goed ondernemingsplan onmisbaar voor het verkrijgen van een financiering bij een bank of een andere kredietverstrekker.
Een ondernemingsplan is uit de volgende onderdelen opgebouwd:
Stel uzelf voor, want het gaat immers om u (en uw eventuele zakenpartners) en uw bedrijf. Geef een overzicht van uw persoonlijke gegevens, zoals: uw naam- en adresgegevens, burgerlijke staat, opleidingen en arbeidsverleden. Wat zijn uw sterke en wat zijn uw zwakke punten? Kort samengevat is een overzicht van uw persoonlijke gegevens, uw competenties, drijfveren en doelen. Dit dwingt u om na te denken over welke koers u wil volgen en op welke manier u uw doelen wilt bereiken.
Werk de ideeën die u heeft over uw onderneming nauwkeurig uit en laat zien dat u heeft nagedacht over uw onderneming! De volgende punten mogen hierbij niet ontbreken:
U gelooft heilig in uw product of dienst, maar dat doen uw concurrenten ook! En geloven anderen ook in uw plannen? Door middel van een marktonderzoek kunt u daar achter komen! Ontdek wie uw klanten zijn, waar ze vandaan komen, welke leeftijd ze hebben en hoe hun bestedingspatroon eruit ziet. Daarnaast is een concurrentieonderzoek ook belangrijk. Onderzoek wie uw concurrenten zijn, waar ze zitten, wat zijn hun prijzen, etc. Op deze manier kunt u bepalen hoe u zich wil onderscheiden ten opzichte van uw concurrenten. Op basis van de gegevens uit beide onderzoeken kunt u een concreet plan van aanpak opstellen: de marketingmix. Vraag daarbij gerust om hulp van andere ondernemers, brancheverenigingen, banken, accountants of de Kamer van Koophandel. Zij bezitten immers veel kennis en informatie en op deze manier hoeft u niet volledig opnieuw het wiel uit te vinden.
Het runnen van een onderneming brengt heel wat andere zaken met zich mee, waarover u als ondernemer ook zorg moet dragen. Hierbij moet u denken aan o.a.:
Behalve dat dit een handige checklist is voor uzelf, vormen deze gegevens bij een bank of investeerder ook een belangrijke beeldvorming over u. Het zegt veel over u als ondernemer, hoe u met deze randzaken omgaat. Een goed doordacht plan vergroot de kans op een uitnodiging voor een gesprek met een financier.
Tot slot moet u uw financiële plaatje in kaart brengen. Reken u niet rijk met een aantal simpele aannames, maar zorg voor een goede financiële onderbouwing van uw plan. Als u dit niet goed voor elkaar heeft, dan zal de financier uw plan waarschijnlijk direct afserveren!
Voor het verkrijgen van een financiering stelt u een financieel plan op, waarin u de volgende vragen uitwerkt:
De exploitatiebegroting geeft aan welke omzet u zult moeten realiseren om de inkopen en de exploitatiekosten te kunnen betalen. De volgende kosten zullen moeten worden gedekt:
Uw inkomsten en uitgaven kunnen door het jaar heen sterk wisselen. Oorzaken hiervan kunnen zijn seizoensinvloeden, de vakantieperiode of door klanten die te laat betalen. De liquiditeitsbegroting geeft u een duidelijk beeld of u op bepaalde momenten extra financiën nodig bent. Als u de liquiditeit van uw onderneming duidelijk in beeld brengt, kunt u tijdig passende maatregelen treffen, zodat u aan uw betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook al maakt uw onderneming winst, als u op een bepaald moment niet aan uw betalingsverplichtingen kan voldoen, dan heeft u echt een probleem.
Tot slot: kijk of u zelf de mogelijkheid hebt om in uw onderneming te investeren. Hiermee geeft u namelijk aan dat uzelf gelooft in uw onderneming en dit vergroot de kans op een financiering door derden.